Zowel mannen als vrouwen kunnen in hun leven te maken krijgen met haarverlies, hoewel dit vaker voorkomt bij mannen. De oorzaken voor haarverlies liggen ver uit elkaar en kunnen enorm variëren. Zo kunnen stress en een ongezonde levensstijl tot haarverlies lijden, maar ook ouderdom speelt hierbij een rol. Daarnaast kunnen bepaald medicijnen of chronische aandoeningen hiertoe leiden. Wat de oorzaak ook is, haarverlies gaat vaak gepaard met veel ongemak en schaamte. De meeste mensen moeten even wennen aan het idee, maar sommigen worden onzeker door hun haarverlies en missen de volle bos haar op hun hoofd. Voor die laatste groep zou een haartransplantatie een oplossing kunnen zijn. In dit blog lees je meer over hoe dit in zijn werk gaat.

 

Wat gebeurt er bij haaruitval?

Zie je bij jouw opa, vader, oom en misschien ook wel vrouwen bij jou in de familie dunner wordend haar of volledig kale hoofden? Dan zal deze vorm van haaruitval erfelijk zijn. In dit geval zijn de haarzakjes in de uitvalsgebieden gevoelig voor het DHT hormoon. Deze vorm komt het meest voor, vooral bij mannen. De groeifase van de haren wordt verkort en de haarwortels die hierdoor zijn aangetast sterven af. Normaal komt er dan weer een nieuwe haar in de plaats, maar in dit geval alleen een donshaar of helemaal niets.

 

Gebruikte technieken

Er zijn twee technieken die worden toegepast, namelijk de FUT-techniek en de FUE-techniek. De FUE-techniek is hiervan de vernieuwde vorm en wordt tegenwoordig het meest toegepast. Bij een FUE haartransplantatie worden gezonde haarzakjes één voor één getransplanteerd, vanuit de haarkrans van het achterhoofd naar de te behandelen zone bovenop het hoofd. Het uitnemen van de haarwortel wordt door een medisch team uitgevoerd met een minuscuul naaldje. De getransplanteerde haren gaan na een aantal maanden op hun nieuwe plek weer groeien. Omdat deze haren uit het donorgebied de genetische eigenschappen behouden zullen deze haren niet meer uitvallen. De behandeling wordt onder lokale verdoving uitgevoerd.

 

Na de behandeling

Na de behandeling zul je eerst wondjes krijgen die binnen zo’n 7 tot 10 dagen weer genezen. Na 3 weken zul je merken dat de getransplanteerde haren uitvallen, waarna de haargroei zich binnen een maand of vier weer hersteld. Het duurt dus wel enige tijd voordat de langdurige resultaten van de behandeling zichtbaar zijn. Na ongeveer een jaar tot anderhalf jaar zal je weer kunnen genieten van een volle bos op je hoofd. Bij een haartransplantatie is het van belang dat je je altijd goed laat informeren door een deskundige over alle aspecten rondom de behandeling. Vaak kun je hiervoor een vrijblijvend consult aanvragen, waarbij foto’s worden gemaakt en je via een visualisatie kunt zien hoe het eindresultaat ongeveer zal worden. Daarnaast kun je kiezen voor een haartransplantatie in Turkije, in Nederland of in een ander land.

Geef een reactie