Waarschijnlijk ben je je er al bewust van dat Nederland 1 groot kaasland is. Van het zelf ontwikkelen van kaas tot verschillende soorten kaasmarkten. En jaarlijks komen er duizenden toeristen op die kaasmarkten af. Helaas was dit afgelopen jaar een stuk minder vanwege de pandemie. Hierdoor waren toeristen niet meer welkom in Nederland en werd reizen afgeraden waardoor er eigenlijk alleen maar Nederlanders op onze kaasmarkten te zien waren. Hierdoor hadden de kaasmarkten een hoop minder inkomsten. Hopelijk is komend jaar het toerisme in Nederland weer maximaal en worden de kaasmarkten weer druk bezocht. Maar welke kaasmarkten heb je eigenlijk allemaal in Nederland en hoe lang bestaan deze al?

De kaasmarkt in Alkmaar

Alkmaar is de meest bekende kaasmarkt in Nederland. Al heel lang wordt er in Alkmaar een kaasmarkt gehouden. Volgens oude documenten was er in 1622 al een kaasmarkt in de stad en vanuit 1593 is er bewijs dat er een kaasdragers gilde werd opgericht. In Alkmaar is de kaasmarkt echt een schouwspel, echt kaas wordt er niet meer verhandeld zoals in Gouda en Woerden. Dit is dus meer een echte show wat ze er van maken dan dat het een markt met kraampjes is.

De kaasmarkt in Edam

Edammer kaas, wie kent het nou niet. In het gezellige stadje Edam is tot heden de kaasmarkt, nadat de commerciële markt stopte in 1922 is er een kaasmarkt/schouwspel opgezet. Er wordt dus geen echte kaas meer verhandeld zoals in Gouda en Woerden, maar wordt het wel nagespeeld zoals in Alkmaar. De kaasmarkt is Edam is dan ook een grote toeristische attractie waar jaarlijks heel veel mensen naar toe komen.

De kaasmarkt in Gouda

In Gouda wordt al eeuwenlang de bekendste kaas van Nederland verhandeld, de Goudse Kaas. Tot heden wordt er nog écht kaas verhandeld in Gouda, op de markt voor het stadhuis. Rondom de kaasmarkt vind je veel kraampjes en kun je onder andere zien hoe vroeger klompen, karnemelk en kaarsen gemaakt werden. En de markt verlaten zonder een stukje echte boerenkaas kan natuurlijk niet! kaas kopen kan hier in overvloed en zal ik ook zeker aanraden!

De kaasmarkt in Woerden

In het gezellige, kleine vestingstadje Woerden vind je nog een kaasmarkt waar echt kaas wordt verhandeld, net zoals in Gouda. Ook in Woerden vind je het totale schouwspel hoe kaas verhandeld wordt op een prachtige wijze. Dit is een hele belevenis om te zien en zelfs als Nederlander moet je echt een keer gezien hebben!

Geef een reactie