Naar mijn mening is er geen betere occasion op de markt dan XC40. Waarom is een Volvo XC40 tweedehands zo een goede keuze? Omdat als het gaat om prijs voor kwaliteit de balans in het voordeel van jou als consument ligt.

Veilig

Om te begrijpen waarom de XC40 tweedehands zo goed is moeten we begrijpen waarom de XC40 zo een goede auto is. Ten eerste is deze veilig, zoals je van Volvo verwacht. Maar niet elke veiligheidsscore is hetzelfde. Het NCAP verandert elk jaar de criteria waarop ze toetsen, wat het moeilijk maakt om auto’s van verschillende jaren te vergelijken. Als je op de site kijkt zie je echter dat de XC40 in de naar mijn mening belangrijkste categorie goed scoort: Nekbescherming. Hoewel de filmpjes altijd amusant zijn is de kans dat een lantarenpaal jou aanrijdt met 50 kilometer per uur ronduit klein. In de praktijk krijg je een tik van achter of geef je een tik van voor. Zeker die tik van achter is belangrijk, omdat je dan vanuit stilstand versnelt, een echte nekzweper. Op het gebied van whiplash bescherming scoort de XC40 uitstekend, deels vanwege zijn lagere profiel. Dat is ook iets wat de XC40 voor heeft op zijn grote broertjes.

Zuinig(er)

Iedereen begrijpt dat als je een Volvo neemt je niet per se de zuinigste auto neemt. De XC40 is een mooi compromis. Met een verbruik van 1 op 15 zal je nog steeds vaker bij de pomp staan, maar loop je niet ver achter op andere merken. Daarvoor krijg je wel een heleboel Volvo voor terug.

Waarom tweedehands

Dit is een simpel antwoord. Aan de ene kant is de auto een robuuste bolide gebleken die tweedehands prima werkt. Maar het is vooral de onderwaardering voor de auto. Zelden heb ik de prijs zo zien kelderen van een auto zonder goede reden. De occasion markt voor de grotere modellen is sterk, en dat drukt de XC40 qua vraag (en dus prijs). Er is nog een resteffect dat de prijs drukt zonder dat ik daar een fundamentele reden voor zie. Maar aankomende maand komt er een nieuwe versie uit. Vermoedelijk betekent dit dat er nog een boel XC40’s op de markt gaan komen wanneer mensen ze inruilen. In zo een markt ga je deze prachtige auto voor een hele schappelijke prijs vinden. Het is het rare gekonkel van vraag en aanbod, maar dat is geen reden om niet zelf te profiteren.

Geef een reactie