In de huidige maatschappij waar wij in leven is de laptop een onmisbaar gebruiksvoorwerp. Het is tenslotte een van de weinige gebruiksvoorwerpen waarmee we toegang hebben tot de digitale wereld en laat de digitale wereld nou net de wereld zijn waar we steeds meer mee betrokken raken. Het is dan ook niet zo gek als jij je laptop eens in de zoveel tijd vernieuwd. Dit gebruiksvoorwerp moet tenslotte toch blijven voldoen aan al je eisen en wensen. Maar wat doe je eigenlijk met je ‘oude’ laptop als je een nieuwe hebt aangeschaft. Is deze echt helemaal afgeschreven of zit er misschien nog een tweede leven in? In dit blog geven we je graag een aantal tips voor wat jij met je oude laptop kunt doen.

Onderdelen vervangen

Als een onderdeel aan onze laptop kapot gaat zijn we al snel geneigd om meteen een nieuwe laptop aan te schaffen. We begrijpen deze keuze maar je kan een kapot onderdeel eventueel ook vervangen. Als je scherm of toetsenbord bijvoorbeeld kapot is betekent het namelijk niet dat je hele laptop meteen kapot is. Vaak is je laptop zelfs nog in prima staat. Een onderdeel vervangen is dan vaak niet alleen een slimmere keuze maar bespaart je op dat moment ook nog eens geld uit. Je macbook scherm vervangen kan meestal al binnen enkele dagen worden gedaan waardoor je heb ook maar voor een minimale periode kwijt bent. Uiteraard verschilt het wel per bedrijf wat er voor wordt gerekend maar als je een beetje onderzoek doet dan kom je vast wel een goede deal tegen.

Verkopen of weggeven

Heb je, je laptop al een lange tijd of is hij voor jou gevoel een stuk langzamer dan dat hij eerst was? Dan kunnen we begrijpen dat je voor een nieuw(er) model wilt gaan. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je oude laptop meteen afgeschreven is. Er zijn vaak een hoop mensen die wel nog ontzettend blij worden van een ‘oude’ laptop van iemand anders. Sterker nog, voor hen voelt deze laptop als nieuw. Door je oude laptop te verkopen of weg te geven kan je andere mensen ontzettend blij maken. Vooral gezinnen die het wat minder breed hebben in deze tijd kunnen hun geluk met zo’n laptop niet op. Een veel gebruikte en bekende website waar tweedehands spullen worden aangeboden is natuurlijk Marktplaats.nl. Toch is dit zeker niet de enige en als je even zoekt op het internet zijn er nog een tal van andere website waar je terecht kunt.

Inleveren

Is je laptop echt niet meer te redden of aan het einde van zijn latijn? Dan zit er waarschijnlijk geen tweede leven meer in als geheel. Toch kunnen de onderdelen van de laptop wel opnieuw gebruikt worden voor andere laptops. Gooi je laptop daarom nooit in de container maar lever hem in bij een inleverpunt. Op deze manier worden de onderdelen die nog hergebruikt kunnen worden gerecycled en de onderdelen die echt op zijn kunnen op de juiste wijze worden vernietigd zodat schadelijke stoffen niet direct in het milieu terecht komen.

Geef een reactie