Klussen met spaanplaat

Spaanplaat is een veelgebruikte houtsoort als je graag je eigen meubels wilt maken. Deze veelzijdige houtsoort laat zich makkelijk bewerken en kent veel voordelen. Spaanplaat is leverbaar in diverse verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen voor de reguliere spaanplaat, maar ook voor platen die bestand zijn tegen water en condens. Voordat je aan jouw doe het zelf project begint, is het dus van groot belang om de juiste soort spaanplaat te kiezen. Zo ben je altijd verzekerd van een perfect eindresultaat. De gewone spaanplaat wordt vooral gebruikt voor het maken van meubels. Niet alleen door de fanatieke doe-het-zelvers onder ons, maar ook meubelfabrieken maken dankbaar gebruikt van deze houtsoort. Dat komt omdat spaanplaat makkelijk te gebruiken en relatief voordelig in aanschaf is.

Spaanplaat om meubels mee te maken

Zeker als je zelf meubels wilt maken is spaanplaat een fijne houtsoort om mee te werken. Het materiaal is vrij zacht en daardoor eenvoudig te bewerken. Je hebt dus geen speciale gereedschappen nodig om spaanplaat te kunnen zagen. Wel is het van groot belang dat je de juiste soort spaanplaat kiest voor het meubel dat je wilt maken. Des te meer houtvezel de plaat bevat, des te sterker de constructie zal zijn. Dit is vooral van belang bij het maken van banken en stoelen. De vezels zijn onder hoge druk geperst waardoor er een sterk materiaal ontstaat. Dit heeft tevens een positieve invloed op de levensduur van jouw zelfgemaakte meubels. Ook spaanplaat met veel houtvezels is makkelijk te bewerken en zelf te zagen. Dit is één van de redenen waarom deze houtsoort zo populair is voor het maken van kasten en meubels.

Spaanplaat met een lange levensduur

Natuurlijk wil je dat jouw doe het zelf project lekker lang meegaat. Daarnaast wil je natuurlijk niet teveel geld uitgeven als je besluit om zelf meubels te gaan maken. In dat geval is spaanplaat een prima keuze. Je kunt kiezen voor platen met een ruwe bovenzijde, maar ook spaanplaat met een gladde bovenzijde wordt veel ingezet bij het maken van meubels. Dit wordt ook wel spaanplaat met fineer genoemd. Een groot voordeel hiervan is dat deze platen zich probleemloos laten bekleden. Hierbij kun je denken aan stof of leder. Zeker als je zelf meubels wilt maken is dit een prettige bijkomstigheid. Hoewel deze houtsoort vooral binnenshuis wordt gebruikt, is er tegenwoordig ook watervaste spaanplaat verkrijgbaar. Hiermee voorkom je dat de vezels in de plaat uit gaan zetten of vervormen als ze in aanraking komen met vocht of condens.

Geef een reactie