RIB boot

Een RIB Boot is een opblaasbare boot met een vaste verharde bodem. De afkorting RIB staat voor ‘Rigid Inflatable Boat’. De bodem is vaak van polyester of aluminium, dit materiaal is stevig, vormvast en slijtvast wat ervoor zorgt dat het lang mee kan. Een RIB Boot met polyester bodem is iets zwaarder dan een boot met aluminium bodem, maar door de hoogwaardige kwaliteit is het verschil tegenwoordig niet meer zo groot. Het opblaasbare gedeelte van de boot is gemaakt van stevig PVC, je kunt dus gemakkelijk op de cilinders zitten. De RIB blijft dan ook drijven door deze stevige opblaasbare cilinders.

Wanneer je de boot wilt vervoeren kun je de cilinders leeg laten lopen, maar het vervoeren kan natuurlijk ook gemakkelijk opgeblazen op een trailer.

RIB Boot Kopen

Wanneer je een RIB Boot gaat kopen kunnen er genoeg keuzes gemaakt worden. Zo kan de boot aan jouw voorkeuren kan voldoen. Het is bijvoorbeeld handig om te bedenken waar de boot voor gebruikt gaat worden. Misschien kies je een grote RIB voor bij een jacht of moet de boot in de davits passen van je zeilboot? Gebruik je de boot voor op zee of neem je hem juist mee de kleinere wateren op? Een RIB is er in verschillende soorten, kleuren en maten verkrijgbaar. Ze kunnen van 2.30 m tot wel 4m (of groter) zijn, de kleine boten worden veel als bijbootje gebruikt en zijn geschikt voor de pleziervaart, de grote RIB Boten zijn zeewaardiger en worden bijvoorbeeld gebruikt bij de KNRM.

RIB Boot of Rubberboot?

Een RIB Boot en een Rubberboot lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald. Toch is er een belangrijk verschil tussen beide. Een RIB Boot heeft zoals hierboven genoemd een vaste bodem, terwijl een Rubberboot een uitneembare bodem heeft. Deze kan van aluminium of opblaasbaar zijn. Het grootste voordeel van een RIB Boot ten opzichte van een Rubberboot is de vaste verharde bodem. Deze is stabieler waardoor de boot mooi in het water ligt, dit zorgt voor betere vaareigenschappen. Het Grootste voordeel van een Rubberboot ten opzichte van een RIB is dat deze een stuk lichter is en compact opgeborgen en vervoerd kan worden omdat de bodem uitneembaar is.

Geef een reactie