Afval scheiden wordt in de toekomst steeds belangrijker. Bedrijven zijn het zelfs al verplicht en hopelijk wordt dit op een gegeven moment ook ingesteld voor huishouden. Afval is namelijk waardevol. Zoveel afval kan nog worden hergebruik of opnieuw tot iets gefabriceerd worden. Daar geldt uiteraard wel voor dat afval gescheiden moet worden. Weet je welk afval waardevol is en welk afval niet? Zo niet, dan zetten we hier alles wat je erover moet weten nog een keer op een rijtje.

GFT-afval

GFT afval staat voor groente, fruit en tuinafval. Tot dit afval behoort dus ook je etensresten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schillen van je fruit, aardappels, brood, deeg, rijst maar ook zuivelproducten zoals kaas en zelfs vlees of vis. Eigenlijk alles wat we uit de natuur hebben gehaald kunnen we ook weer terugbrengen. Van GFT afval wordt ook wel compost gemaakt. GFT afval gooi je in de daarvoor bestemde GFT container.

PMD afval

PMD afval staat voor plastic (verpakkingsmaterialen), metaal/blik en drinkpakken. Vaak heb je zelf geen eigen pmd container maar wordt er door de gemeente een alternatief aangeboden. Dit kunnen speciale pmd zakken zijn of een gezamenlijke pmd afvalplaats. Bedrijven kunnen echter wel een eigen pmd container aanvragen als ze dit soort afval produceren. Bij dit afval kan je denken aan plastic verpakkingen waar bijvoorbeeld je eten in heeft gezeten maar ook aan deksels van pindakaaspotten en lege flacons van wasmiddelen. Ook conservenblikken, koffiecups en afdekfolies behoren tot dit afval.

Glas afval

Wat niet tot het pmd afval behoort is glas. Alles wat van glas in mag in de glasbak. Vaak zijn glasbakken te vinden in de buurt, een gezamenlijke inzamelingsplaats voor glas. Bij dit afval kan je uiteraard denken aan lege flessen maar ook lampen, TL-buizen en aardewerk behoort tot deze groep afval.

KCA

KCA staat voor klein chemisch afval. Tot deze groep horen andere batterijen, spaarlampen, lampenolie en petroleum. Ook verf of lak, medicijnen en accu’s horen in deze groep thuis. Voor KCA bestaan er verschillende inzamelingspunten. Waar deze punten zich bevinden hangt af van het soort KCA. Zo kan je batterijen bijvoorbeeld inleveren bij supermarkten maar met medicijnen kan je het beste naar de apotheek.

Papier en karton

Al het afval wat gemaakt is van papier of karton mag bij het oud papier. Sommige woningen hebben hun eigen papiercontainer maar er zijn ook gezamenlijke papiercontainers voor sommige wijken. Bij dit afval mogen bijvoorbeeld oude kranten, schrijfpapier maar ook cadeaupapier of kartonnen dozen. Behang, foto’s en keukenrollen zijn voorbeelden van afval dat dan weer niet bij deze groep hoort. 

Geef een reactie