processor

Dat wij in deze tijd allemaal een laptop hebben en hier redelijk mee om kunnen gaan, betekent niet dat wij alle achterliggende processen begrijpen. Wij achten deze technologie als vanzelfsprekend en gebruiken deze zonder te weten hoe het werkt. Er zit enorm veel technologie in onze dunne chromebooks waar wij als leek niets van begrijpen. Een heel belangrijk onderdeel van de laptop is de processor. In deze blog ga ik uitleggen wat een processor is.

Snelheid

Een processor is het hart van de computer. Deze chip bestuurt alle aansturingen van de computer. De processor bepaalt de snelheid van de computer, zodoende wordt er vaak bij een advertentie vermeldt wat voor processor het is en welke snelheid daarbij verwacht kan worden. Dit komt doordat de processor de berekeningen en aansturingen van de computer verzorgt en dus zodoende ervoor zorgt hoe snel er gereageerd kan worden op de input van de gebruiker van de computer. Er zijn natuurlijk ook andere factoren die de snelheid van jouw computer beïnvloeden, zoals het werkgeheugen en de snelheid van de harde schijf, maar daar gaan we in deze blog niet op concentreren.

Processorkernen

Bij de processor zijn er ruwweg 4 factoren die de snelheid bepalen. Allereerst speelt het aantal processorkernen, ook wel cores genoemd, een belangrijke rol voor de snelheid. Vroeger, een paar jaar geleden eigenlijk, was het normaal om gewoon één processorkern te hebben. Tegenwoordig is het al normaler op meerdere processorkernen binnen één processor te hebben. Zo heet een processor met twee kernen een Dual Core Processor. Bij vier kernen heet het een Quad Core Processor en bij zes kernen heeft het een Hexa Core Processor. Het voordeel hiervan is, net als bij werk met groepen mensen, dat er meerdere taken tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden. Hoe meer kernen er zijn, hoe meer taken er kunnen worden uitgevoerd en hoe sneller de processor dus is. Overigens is het voor consumenten nu gewoon om een processor te kopen met 2 of 4 processorkernen.

Andere factoren

Een van de andere factoren is de kloksnelheid. De kloksnelheid uit hoeveel taken een processor aankan binnen de tijdspanne van 1 seconde. Dit getal wordt in Herz (Hz) of GigaHerz (GHz) weergegeven en het is normaal om een kloksnelheid te hebben tussen de 1 en 4 GHz. De derde factor die de snelheid van de processor bepaalt is het cachegeheugen. Het cachegeheugen bevat data aan de hand waarvan de processor de berekeningen kan maken. De vierde mogelijke factor zijn slimme technieken zoals Hyper-Treading en Turboboost die de processor efficiënter kunnen laten werken.

Geef een reactie