Wanneer het tijd is zijn er veel dingen die het moment mooier kunnen maken. Een begrafenis regelen is niet makkelijk, maar de volgende dingen kunnen je houvast geven van te voren, zodat je tijd hebt dan.

Geloof of niet?

Een van de wensen kan zijn dat er een aspect van hun geloofsovertuiging verweven word met het proces. Het is goed om in te schatten, wanneer niet aangegeven, of het het mooiste is om een beleider hiervan zoals een Priester of Imam erbij te hebben. Vaak heeft de begrafenisondernermer contact met zulke geestelijken. Ze kunnen je helpen met hen een afspraak te boeken. Afhankelijk van hoe u naaste de geloofsovertuiging uitte kan het bijzonder zijn om de geestelijke van hun lokale gemeenschap te vragen voor de dienst. Dat staat vaak dichter bij ze.

Zijn er wensen?

Niet altijd krijg je uitgestippeld welke stappen ze graag zouden zien gebeuren. Om dan keuzes te maken voor het een of het ander is dan lastig. Wat het gemakkelijker maakt is om de praten met de mensen die om hen hun waren maar ook de mensen om jouw heen. Zo kan je inspiratie opdoen voor wat ze zouden willen, maar gaan ze vooral de keuzes begrijpen die je maakt.

Financieƫl

Het is een aspect wat helaas ook je aandacht vraagt als je het regelt. Soms is er een uitvaartverzekering die gebruikt kan worden hiervoor. Deze geeft vaak ook meteen een indicatie van de gehoopte schaal van het moment. Soms vallen wensen er boven of onder uit, maar het is een nuttige houvast. Verder is het mogelijk om het grootste deel van de kosten tegenover het nalatenschap te zetten.

Het is ook voor jou een moment

Veel mensen die ik bezig zie met organiseren vergeten vaak zelf hun moment te nemen tijdens de plechtigheid. Ze zijn dan zo gefocused op het regelen en controleren van de planning om zeker te weten dat het goed gaat dat ze zelf niet de tijd nemen. Als je het organiseert neem dan vooral ook zelf de tijd om een moment met ze te hebben en je eigen gevoel te ervaren. Het is een belangrijk moment voor iedereen, dus ook voor jou. Vertrouw erop dat je planning staat en probeer voor zover het kan daar zoals de andere nabestaanden te zijn.

Geef een reactie